Národní jídla napříč Evropou


Belgie

Waterzooi – je to hustá polévka, dříve připravovaná z rybího masa, dnes spíše z kuřecího (rybí se ale také sežene), maso se vaří pozvolna ve vlastní šťávě se smetanou, zeleninou a bílým vínem.

Moules frites – v tomto jídle https://www.uniny.cz/narodni-jidla-napric-evropou  jsou nejdůležitější jedlé slávky, nesmí chybět příloha jako hranolky a majonéza.

Stoemp – tohle není nic světoborného, jsou to šťouchané brambory s vařenou zeleninou a uzeninou.

Steak américaine – je to svým způsobem tatarský biftek. Maže se na sendvič nebo se podává s hranolkami (které také pocházejí z Belgie).

Vafle – pokud se do Belgie dostanete, tohle si rozhodně dejte! V Belgii jsou vafle nejlepší v Evropě, možná na celém světě. Podávají se čerstvé a teplé a vlastně s čímkoli budete chtít (ať už s čokoládou, ovocem nebo s nějakým sirupem).
jídlo na stole.jpg 
Slovinsko

Kranjska klobasa – o téhle lahodné, pálivé delikatese jste už určitě slyšeli. Z velké části obsahuje vepřové maso, z menší části hovězí maso. Pokud jste milovník uzenin, tak ochutnejte!

Žlikrofi – jsou to těstovinové taštičky (podobné italským) s bramborami, cibulí a slaninou. Můžou se podávat s masovou omáčkou.

Víno – Slovinci mají opravdu kvalitní vína, takže není na škodu jejich víno ochutnat. Zkuste červené víno Cviček a bílé víno Šipon.
snídaně s müsli.jpg 
Dánsko

Remuláda – je to velice oblíbená pikantní omáčka s majonézou, zeleninou a kořením. Hodí se ke hranolkám nebo k masu.

Leverpostej – pokud jste milovníci paštik, tak tuto paštiku ochutnejte (teplou!) s chlebem.

V Dánsku je velmi oblíbená lékořice a pravý dánský marcipán.

 gyros v tortile.jpg
Řecko

Tzatziki – tento salát je v Řecku hodně běžný a dostupný v každé taverně. Nejlepší je s opečeným toustem.

Gyros – pokud si myslíte, že nejlepší gyros je ve Vašem městě, tak se pletete. Gyros je nejlepší v Řecku. Podává se v řeckém chlebu ,,pita“ s hranolkami, tzaziki (nebo kečupem), cibulí a rajčaty. Tohle je v Řecku nutnost, takže pokud v Řecku budete, dejte si gyros!

Řecký salát – tento salát je v nabídce také v každé taverně. Obsahuje okurku, rajčata, cibuli, papriku, olivy, sýr feta, olivový olej a bylinky.

Ouzo – tento likér znáte určitě. Je k sehnání v každém Free shopu na letištích. Nejlepší Ouzo je z ostrova Lesbos.

Mythos – toto je nejlepší a neznámější řecké pivo. Seženete ho v každém obchůdku nebo taverně.

K dalším řeckým specialitám patří např. souvlaki, moussaka (musaka) nebo jemista (plněná rajčata).

 
Švýcarsko

Jedlé kaštany – švýcarská delikatesa k sehnání na podzim a v zimě.

Müsli – dnes jí müsli skoro každý, ale skoro nikdo neví, že pochází ze Švýcarska.

Čokoláda – kdo by kdy nepomyslel na delikatesní švýcarskou čokoládu. Švýcaři mají největší spotřebu čokolády na světě.

Národní jídla napříč Evropou
Ohodnoťte příspěvek